Istina o Bogu

Posted Aug 18, 2011 by Borislav Subotin in Worship of True God
Kako mozemo razumeti kroz zapise Biblije, spisa Ellen G. White kao i spise drugih pionira da nauka o trojstvu u njima nije podrzana ni u vreme Ellen White.

Da bi to dobro mogli shvatiti potrebno je uz Bozju pomoc i molitvu ispitati svaki stih iz Biblije kao i svaki citat Ellen White o toj temi.

Ovde mozemo naci neke vazne citate iz Biblije i iz Duha Prorostva o ovoj slavnoj istini ali uz Bozju pomoc i iskreno srce kroz dalje proucavanje sami mozemo naci jos mnogo, mnogo jasnih citata i stihova koji govore o tome.

U Bibliji je zapisano da ce se u poslednjim danima nakupiti ucitelji kao sto ih usi svrbe. 2. Timotiju 4. 1-3.

Neka bi nam Bog pomogao da istinu o Bogu, onoliko koliko nam je sam Bog otkrio o Njemu drzimo u svetosti.

Sotona se dobro potrudio da svaku Bozju zapovest izmeni, koliko je god to moguce. Da li se onda potrudio da i istinu o Bogu izmeni kako mi ne bismo imali jasnu sliku o Njemu ?

Da, svakako, mozda mu je to i omiljena stvar da nas navede na neki nacin da verujemo a opet ne verujemo kako Pismo kaze o Bogu a to je najvaznije.

Doktrina o Bogu jeste najvaznjija od svih doktrina i neki danas pokusavaju da nas ubede da je nasa crkva 80 godina imala pogresno ucenje o prvoj i najvaznjijoj doktrini, a oni koje je nazivala Vavilonom (Katolicka crkva i skoro sve protestantske crkve) su bili u pravu. Onda sa kojim pravom su oni pozivali njih da izadju iz tih crkava. Drugo, svetlost o zdravstvenoj reformi je dosla preko sestre Vajt u prvih 20 godina (1844- 1862), dok ona nikada nije rekla da pioniri grese oko trojstva.

Isto tako nije istina da pioniri nisu bili ujedinjeni u njihovom verovanju. Recimo zna se ko nije verovao u trojstvo, ali ne zna se ko je verovao (period 1844-1900).

Istina je da verovanje ranih pionira nama ne moze biti temelj za nase verovanje, ali isto tako je istina da je sestra Vajt puta napisala da ne menjamo ucenja koja su bila otkrivena u prvih 50 godina (odnosi se na deklaraciju vere iz 1872).
Biblija jeste temelj naseg verovanja.

Znate kad se promenila doktrina nase crkve i kada je prihvacena ova doktrina? 1932! Sedamnaest godina posle smrti sestre Vajt. Danas se kaze da Isus Hristos u stvari i nije Sin Bozji, po doktrini trojstva, i da su Otac i Sin samo glumili da su Otac i Sin, dok u realnosti ona su samo dva prijatelja.

Takodje za Svetoga Duha Bozjeg se govori (u okviru trojstva) kako je On treci, poseban Bog, sam za sebe, potpuno posebna licnost i da su sva trojica samo uloge u planu spasenja za coveka a da Otac i nije Otac, samo uloga Otac, a da je Sin samo uloga da je Sin.

Sta je dakle istina i da li je moguce da covek moze da razume ? Svakako. Zar nam Bog nije dao samo toliko koliko mi mozemo da razumemo o svim temema koje Bog zeli da mi razumemo i prihvatimo. Zato gradimo svoje spasenje u Hristu kroz istine koje nam je On dao.

Na svakom coveku na ovoj planeti stoji jedna odgovornost a to je da bude sam licno, u sto tesnijoj povezanosti sa Bogom, kako bi On kroz nas mogao da radi posao na spasavanje nas samih i nasih bliznjih koji su oko nas i dalje.

Ako se budemo iskreno molili Bogu dok ovo citamo i istrazujemo licno za sebe i pitamo Boga, Bog ce nam otkriti i istina ce tako snazno zasjati u nama i kroz nas.

Neka bi nam svima Gospod pomogao da se sto vise utvrdimo u svakoj istini koju nam je On dao, da kada uskoro dodju velike nevolje na svet, da mi stojimo cvrsto kao stena, nepomicni u Bozjem zaklonu istine koja spasava svakoga coveka.

Jovan 17, 3 ; 1. Kor. 8,6 ; 1. Jov. 5, 20 ; Ef. 4,6; 1 Kor. 2, 10-12; 1 Tim. 2, 5; 1 Tim.5, 21.....

Ellen White:
"Biblija nam ne prikazuje Boga na Njegovom svetom i uzvisenom prestolu u stanju neaktivnosti, u cutanju i povucenosti; vec okruzenog sa deset tisuca puta deset tisuca i tisucu puta tisucu svetih bica... Posredstvom ovih vesnika On aktivno i neprekidno odrzava vezu sa svakim podanikom Svoga carstva. Posredstvom Duha Svetoga On je prisutan svuda i na svakom mestu. Delovanjem Svoga Duha i Svojih andjela On ne prestaje da sluzi potrebama sinova ljudskim." (MH 416-417 eng.)
1 Kor. 2, 10-12; Ps. 139,7.8

"Gospodar svemira u Svom dobrotvornom poduhvatu nije bio sam. On je imao jednog Saradnika, koji je mogao pravilno da shvati Njegove namere i da se zajedno s Njim raduje sto su stvorena bica ucinjena srecnima... Hristos, Rec, jedinorodni Sin Bozji, bio je jedno sa vecnim Ocem - jedno u prirodi, u karakteru i namerama - jedino Bice koje je moglo da prodre u sve Bozje savete i namere.” (PP 34 eng).

“Car svemira je sazvao preda se sve vojske neba, da bi u prisustvu svih izlozio pravi polozaj Svog Sina i pokazao Njegov odnos prema svim stvorenim bicima. Sin Bozji deli Ocev presto i slava vecnoga, samopostojeceg, nestvorenog, Onoga koji ima zivot nepozajmljen okruzuje i Njega.... Pred okupljenim stanovnicima neba Car je izjavio da niko, osim Hrista, Njegovog jedinorodnog Sina, ne moze potpuno prodreti u Njegove namere, i da je samo Njemu dodeljeno da izvrsuje silne savete Oceve volje. Sin Bozji je izvrsavao volju Ocevu prilikom stvaranja svih nebeskih vojski i jedino Njemu, pored Boga, pripada vernost i podanicka odanost svih.” (PP 36 eng.)

Citati Velika Borba 493 eng.

“Hristos je nas primer. On je bio odmah posle Boga u nebeskim dvorovima. (Lett. 48, 1902.)

“Gospod mi je pokazao da je Satana nekada bio jedan postovani andjeo neba, odmah posle Hrista. (SG vol. 1 17).

“Let the brightest example the world has yet seen be your example, rather than the greatest and most learned men of the age, who know not God, nor Jesus Christ whom he has sent. The Father and the Son alone are to be exalted.” (Youth’s Instructor, July 7, 1898).

Iz Biblije i Duha prorostva jasno je da su u bozanstvu dve osobe, Otac i Sin (Zaharija 6:13) i da ta dva bozanska lica dele jedan Duh nazvan Sveti Duh jer je i Bog svet.

"Ubrzo ce se zapaziti jedna stvar - veliko otpadnistvo koje se povecava i razvija i koje postaje sve snaznije. I to ce tako ici sve dok Gospod ne sidje sa neba s gromkim glasom. Moramo se cvrsto drzati prvih nacela nase vere (iz 1872 moja primedba) i stalno se ucvrstavati u veri. (SpT ser. B. Nr. 7 str. 70 izdanje Ref. pokreta na srpskom jeziku).

"Neprijatelj dusa trazio je da uvede pretpostavku po kojoj bi jedna velika reforma trebalo biti sprovedena u redovima ASD; ta reforma bi se sastojala u tome sto bi se trebalo odreci doktrina koje sacinjavaju stubove nase vere i da zapocnemo jedan proces reorganizacije. Sta bi se dogodilo kad bi se desila ova reorganizacija? Bila bi odbacena nacela istine koje je Bog u Svojoj mudrosti dao zajednici ostatka (to se desilo 1932 i opet 1955-57). Nasa vera bi se izmenila. Osnovna nacela koja su podrzavala nase delo za poslednjih 50 godina smatrala bi se zabludom. Uspostavila bi se nova organizacija. Napisale bi se knjige nove sadrzine. (primer sledece knjige: "Seventh-day Adventists Answer Questions on Doctrine", "Movement of Destiny", "By Faith Alone"...). Uveo bi se sistem intelektualne filozofije. Osnovaci ovog sistema bi zasli po gradovima i izvrsili cudesno delo. Naravno, ljudi bi olako uzimali subotuitd”SpT vol B Nr. 5 str. 48 srp. izdanje.

Adventni pioneri su verovali u: jednoga Boga, koji je jedna osoba, bice, licnost, Otac. Dalje, postoje dve bozanske osobe, Otac i Njegov Sin i na kraju postoje tri bozanska identiteta (mozda mi mozete dati bolja rec za rec "personality"): Otac, Sin i Sveti Duh. Sta to znaci. Postoji jedan jedini Bog, Otac, koji je rodio Sina u Svome oblicju, iz njegove supstance, koji poseduje sve osobine bozanstva. Na kraju Bog Otac jeste prisutan na svakom mestu preko Svog nevidljivog Duha, koji je nazvan "Sveti Duh". Znaci Bog se manifestuje u dva oblika, jedan je vidljivi, na nebeskom tronu, i drugi, nevidljivi u celom svemiru.
Ovaj pogled uopste ne oduzima Hristu Njegovo bozanstvo niti bozanstvo i licnost Svetoga Duha koji je u saglasnosti sa Duhom prorostva.

Znaci:
1. Postoji samo jedan jedini istiniti Bog, Otac (a ne tri).
1 kor. 8, 6: "Ali mi imamo samo jednoga Boga, Oca...
Dan. 7, 9.10; "Starac je Bog Otac. Onaj koji predstavlja izvor svega sto postoji i osnova svih zakona, predsedava na ovom sudu.(Vel. borba 479 eng.)

2. Isus jeste Sin pravoga Boga, a ne sam Bog (u apsolutnom smislu te reci). On je Sin rodjen od Boga, izasao od Boga, On potice iz iste supstance Boga, ali rodjenjem je postao odvojeno, samopostojuce bice, nasledivsi od Svoga Oca sve Njegove osobine. On je oduvek bio, i ostace, potcinjen autoritetu Svoga Oca (1 Kor. 15, 27.28).

3. Sveti Duh jeste nevidljiva manifestacija Oca. Duh jeste licnost (personality) Oca koja deluje nezavisno od Njegove telesne forme. Preko njega je Bog prisutan na svakom mestu (MH 416.417 eng.) dok u Svojoj telesnoj formi On sedi na Svome prestolu. Jer Bog se manifestuje na dva nacina mozemo reci da On ima dva identiteta (personalities). Isus Hristos isto tako jeste manifestacija Boga Oca i zato imamo tri bozanske manifestacije (personalities) ili ako zelite licnosti (jer Duh je vise nego sila ili energija), dva bozanska bica i samo jedan jedini Bog.

Prve izjave su od Jonesa i Waggonera, dva vesnika koje je Bog upotrebio 1888 godine:

“Biblija nam kaze da je Hristos “jedinorodni sin Bozji”. On je rodjen, a ne sazdan. Kako je bio rodjen nije na nas da istrazujemo, niti pak bi nasi umovi to shvatili kada bi nam se kazalo. Prorok Mihej nam kaze sve sto mozemo znati sledecim recima: Mihej 5, 2. Bilo je jedno vreme kada je Hristos izasao i dosao od Boga, od narucja Ocevom (Jov. 8, 42; 1, 18), ali to vreme je tako daleko u vecnosti tako da za nasa ogranicena shvatanja On je prakticno bez pocetka. (E. J. Waggoner—Christ and His Righteousness, pp. 21, 22). (Na zalost poglavlje gde se nalazi ovaj citat se ne nalazi u prevodu brata Palanskog).

”Hristova licnost ima pocetak”. (E. J. Waggoner, The Signs of the Times, April 8, 1889).

On je rodjen od Svetoga Duha. Drugim recima, Isus Hristos je odnovo rodjen. On, Bozji prvorodjeni Sin, je dosao sa neba na zemlji i ponovo se rodio.” (A. T. Jones, Christian Perfection, paragraph 53).

Onaj koji je bio rodjen u obliku Boga uzeo je oblik coveka”. (A. T. Jones, The General Conference Bulletin, 1895, p. 449).

Hristos jeste jedini bukvalni Bozji Sin. “Jedinorodni od Oca” Jov. 1, 14. On je Bog zato sto je Bozji Sin; .. Ako Isus je jedinorodni od Oca, onda mi ne mozemo biti rodjeni od Oca u bukvalnom smislu. To bi moglo biti samo u nekom sekundarnom smislu”. (John Matteson, The Review & Herald, October 12, 1869).

Biblija nigde ne govori o Hristu kao sazdano bice, sa druge strane jasno kazuje da je On rodjen od Oca”.(Uriah Smith, Daniel and Revelation, p. 430)

Bog jedini jeste bez pocetka. U proslosti, u pocetku - period tako daleki sto je za nase ogranicene umove jeste kao vecnost, pojavila se rec. Jovan. 1, 1. Ova nestvorena Rec jeste Bice, koje je, kada se navrsilo vreme, postalo telo i zivelo medju nama. Njegov pocetak nije bio kao pocetak ostalih bica univerzuma. To nam je otkriveno u sledecih tajanstvenih izjava: Jov. 3, 16; 1 Jov. 4, 9; Jov. 8, 42”. (Uriah Smith, Looking Unto Jesus, p. 10).

Nazad u vremenu... Otac i Sin su bila sama u svemiru. Hristos je bio prvorodjeni od Oca, i Njemu je Jehova otkrio bozanski plan stvaranja.” (Stephen Haskell, Story of the Seer of Patmos, pp. 93, 94).

Otac je veci od Sina zato sto On je bio prvi. Sin je jednak sa Ocem zato sto je primio sve stvari od Svoga Oca”. (James White, The Review & Herald, January 4, 1881).

Andjeli su stvorena bica... Hristos je jedino bice rodjeno od Oca (James Edson White [sin sestre Vajt], Past Present and Future, p. 52).

Evo sta Ellen White pise u vezi pogresnih ucenja:
"Posle 1844 godine, morali smo se boriti protiv svakakvih pojava fanatizma. Nalozeno mi je bilo da iznesem svedocanstva opomene (eng. ukora) protiv nekih koji su zastupali spiritualisticke teorije.
Bilo je ljudi koji su energicno sirili lazne ideje o Bogu. Data mi je svetlost da ti ljudi svojim laznim ucenjima oduzimaju svaku silu istini... (8T 293 eng.).

Interesantno je i to da kada je Kelog izdao knjigu "Zivi hram" sestra Vajt pise desetice clanaka protiv njegovog ucenja. Interesantno je da je u to vreme Kelog verovao u trojstvo takodje.

Kad je Kellog izdao knjigu "Zivi hram" on je izjavio da je njegovo ucenje u saglasnosti sa Duhom Prorostva. Mnogi su to verovali. Cak i njen sin. A onda, ona je napisala:
"U raspravi koja je pocela medju nasim bracom u vezi sa tom knjigom, oni koji su bili za njeno sirenje su izjavili: "Ona sadrzi iste stvari koje uci sestra Vajt." To tvrdjenje me je pogodilo do srca. Moje srce je bilo slomljeno, zato sto sam znala da to nije istina.
Prinudjena sam da poreknem tvrdjenja da ucenja "Zivog hrama" mogu biti podrzana citatima iz mojih knjiga. Moguce je da se u toj knjizi nalaze reci koje su u saglasnosti sa mojim spisima. Isto tako je moguce da u mojim spisima postoje citati koji, izvadjeni od konteksta, i tumacena umom onoga koji je napisao "Zivi hram", cine se u saglasnosti sa tom knjigom. To bi moglo dati impresiju da reci iz "Zivog hrama" su u saglasnosti sa mojim spisima. Bog da ne dozvoli da takve misli preovladaju" (1SM 203).

Evo jos jedan citat od Willia Whitea oko ucenja sestre Vajt o trojstvu:

"U tvome pismu trazis od mene da ti kazem kako razumem mamin stav u vezi licnosti Svetoga Duha.
Ne bih mogao da ti kazem jer ja nikada nisam razumeo njeno ucenje po tom pitanju.... Deklaracije i argumente nekih od nasih pastora u njihovom naporu da dokazu da je Sveti Duh licnost na isti nacin kao sto su Otac i Hristos, vecni Sin, su me zaprepastili a ponekad i ozalostili. Konfuzija se malo stisala onda kada sam iz recnika shvatio da jedno od znacenja reci licnost (personality) jeste karakteristika. Tamo je objasnjeno na takav nacin da sam zakljucio da je moguce da postoji licnost (personality) bez telesne forme kakvu imaju Otac i Sin.

Postoje mnogi stihovi koje govore o Ocu i Sinu, ali nema takve u kojima se govori o slicnom zajednickom radu izmedju Oca i Svetoga Duha ili Hrista i Svetoga Duha, sto me je dovelo do zakljucka da Duh, bez individualnosti, jeste pretstavnik Oca i Sina od jednog do drugog kraja univerzuma i da oni kroz Svetoga Duha zive u nasa srca i mi postajemo jedno sa njima."

Ovde je problem. I danas neki iznose citate od sestre Vajt, cesto izvadjeni iz konteksta, koji se cini da dokazuju njihova ucenja, i kazu da je sestra Vajt u saglasnosti sa njima, a odbacuju stotine koje govore suprotno. To je kao i u slucaju Hristove ljudske prirode. Postoje tri cetiri izjave koje navodno dokazuju da je Isus uzeo nepalu ljudsku prirodi i neki se drze za njih a odbacuju stotine koji kazu suprotno.

Zato moramo biti pazljivi proucavaoci uz Bozje vodjstvo i molitvu iz srca.

Kada je rec o "Ceznji vekova" verujem da je poznato kako je ona bila napisana. Dugo vremena ja sam verovao da knjige koje su bile objavljene pre njene smrti su knjige napisane licno njenom rukom. Ali proucavanjem sam saznao da to nije tako. Ustvari koliko je meni poznato nijedna knjiga nije napisana licno od nje, vec njeni saradnici su prikupljali citate iz njenih pisama, propovedi i clanaka i sastavljali knjige. Recimo, u "Velikoj borbi" su neka tumacenja prorocanstva uzeta iz Smitove knjige "Danilo i Otkrivenje". U tom kontekstu, 1919 godine na Biblijskoj konferenciji, Prescott je javno izjavio da je on licno dodao jednu rec u Velikoj borbi bez znanja sestre Vajt.

Hajde da vidimo neke. Prvo citat iz Ceznje vekova koji navodno dokazuje trojstvo:
"U Hristu je zivot - prvobitni, nepozajmljeni, izvorni" (DA 530).
Ovaj citat je uzet iz ST 8 april, 1897 gde kaze:
"U njemu je bio zivot - prvobitni, nepozajmljeni, izvorni. Taj zivot se ne nalazi u coveka. On ga moze imati samo preko Hrista. On ga ne moze zaraditi; nego mu je dat kao dar ako veruje u Hrista kao svog licnog Spasitelja".
Vidimo da sestra Vajt kaze da covek moze dobiti taj zivot - prvobitni, nepozajmljeni, izvorni. On ga prima kao dar od Hrista. Ako covek moze dobiti taj zivot, onda znaci da je i Hristos mogao da ga dobije. Ucenje o trojstvu kaze da Hristos ima taj zivot u sebi i da ga On nije ni od koga primio. Ali Biblija nam kaze: "Jer kao sto Otac ima zivot u sebi, tako dade i Sinu da ima zivot u sebi. Bozja rec se ne protivi samoj sebi.

Dalje, interesantno je da sestra Vajt kada govori o Svetom Duhu koristi reci "it", "its", "itself", reci koje nikada se ne koriste za ziva bica. Posle njene smrti, skoro sva mesta gde je ona pisala sa ovim recima su promenjena sa "He", "His", Himself", koja se odnose na ziva bica. Ko je to ucinio?

Primer:
"Zelela bih da se sva moja braca i sestre sete da je ozbilna stvar ozalostiti Svetoga Duha, a on (it) je ozaloscen kada ljudi pokusavaju da rade sami i odbijaju da udju u sluzbi Gospodu jer je krst pretezak... Sveti Duh pokusava da se ustani u svakoj dusi. Ako on (it) je primljen kao pocasni gost oni koji ga prime bice kompletni u Hristu." (SpT, nr. 7 ser. A, 38. 39.)

Evo kako zvuci u knjizi "Counsels on Healt" stampana 1923, str. 561:
"Zelela bih da se sva moja braca i sestre sete da je ozbilna stvar ozalostiti Svetoga Duha, a on (He) je ozaloscen kada ljudi pokusavaju da rade sami i odbijaju da udju u sluzbu Gospodu jer je krst pretezak... Sveti Duh pokusava da se ustani u svakoj dusi. Ako on (He) je primljen kao pocasni gost oni koji ga prime bice kompletni u Hristu." (SpT, nr. 7 ser. A, 38. 39.)

Ko je izvrsio izmene?

Bog je jedan, Otac:1 Kor. 8,6; Ef. 4, 6; Juda, 25.
Ovaj jedini Bog ima Sina koga je poslao da nas spase iz greha: Jov. 3, 16; 1 Jov. 4, 9;
Ako jedan kralj ima sina, da li to znaci da su dva kralja. Sigurno da ne, ali njegov sin je njegove kraljevske krvi i nasledjem prima postovanje svih podanika kraljevstva. Tako i Bog ima Sina, koji je izasao iz Njega i naravno, jeste bozanske prirode, ali On nije Bog u apsolutnom smislu te reci. Rec Bozja kaze da je Otac Bog Hristov: Evr. 1, 9; 1 Kor. 15, 24-28; 3, 23; 11, 3.


Ucenje o trojstvu kaze da su tri Boga: Bog Otac, Bog Sin i Bog Sveti Duh, ali ipak nisu tri Boga nego jedan. Razmisljajmo pazljivo. To znaci da Bog nije licnost nego komitet ili parlament.

Dalje, Duh prorstva nam otkriva da u nebeskom savetu su bila dva bica: Otac i Sin. Osoba koja je bila odmah posle Hrista se naljutila zato sto i on je zeleo da udje u taj savet. Posto Bog to nije dozvolio on je zapoceo rat i bio je proteran sa neba, ali nikada nije napustio zelju da bude obozavan kao Bog. Znao je da ako se predstavi svojim pravim imenom niko ga nece prihvatiti. Sta je uradio. Izmislio je nauku o trojstvu i pripremio put da udje u hriscanstvo kao treca osoba bozanstva. Na zalost, uspeo je u tome. Danas, skoro sve crkve veruju u trojstvo i otvoreno se mole Svetome Duhu. Udjite u jednu pentikostalnu crkvu i videcete rezultat.

Poznati citat: „“Neka se niko ne usudi da rusi temelje nase vere - temelje koji su u pocetku naseg rada postavljeni proucavanjem reci uz molitvu i pomocu otkrivenja. Na tim smo temeljima gradili poslednjih pedeset godina. Ljudi mogu smatrati da su nasli neki novi put i da mogu postavljati jaci temelj od ovoga, ali to je velika zabluda. Nijedan covek ne moze da postavi drugog temelja osim ovoga koji je postavljen.” (EGV ) .

To su temelji postavljeni od 1844 - 1890. 1872 je obljavljena prva deklaracija vere ASD. Tamo se ne govori o trojstvu. Za prvi put rec trojstvo je uvedena 1932 godine od strane L. E. Frooma.

Onda ko rusi temelje adventisticke teologije? Evo jedan dokaz da se adventisticka teologija promenila. William Johnson, urednik casopisa "Adventist Review" u broju od 6 januara, 1944 godine, na str. 10.11. pise:
"Neki adventisti danas veruju da su nacela nase vere ostala nepromenjena kroz godine...
Adventisti su se promenili kroz godine uticajem sadasnje istine...
Najiznenadjujuce jeste ucenje o Isusu Hristu, Spasitelja i Gospoda naseg. Mnogi od nasih pionera, medju kojima i James White, J. N. Andrews, Uriah Smith i J.H. Waggoner imali su jedan arian ili semi arian pogled - koji kaze da je Sin, nekada pred stvaranja sveta bio rodjen od Oca.
Na isti nacin, doktrina trojstva, danas deo naseg verovanja, nije bio podrzavan od strane prvih adventista. Cak i danas, neki ga ne prihvataju".
Mislim da je jasno da se desila promena u nacelima crkve.

"Hristos, Rec, jedinorodni od Boga, bio je jedno sa vecnim Ocem - jedno po prirodi, karakteru i namerama - jedino bice u celoj vasioni koje je moglo da ulazi u sve Bozje savete i namere" (GC 493).

Ako je Hristos jedino bice koje moze prodrti u sve Bozje savete i namere, sta je sa Svetim Duhom? On ne moze prodreti u Bozje namere?

"Medjutim, priznati Vladar neba, jednak sa Ocem po moci i autoritetu, bio je samo Sin Bozji. U svim Bozjim vecanjima sudelovao je samo Hristos, dok Luciferu nije bilo dozvoljeno da bude upucen u sve Bozje namere." (GC 495)

"Greh se zaceo u bicu koje je Bog, pored Hrista, najvise cenio i koje je, pored Njega, imalo najvise sile i slave medju stanovnicima neba. (PP 35).

“Car svemira je sazvao preda se sve vojske neba, da bi u prisustvu svih izlozio pravi polozaj Svog Sina i pokazao Njegov odnos prema svim stvorenim bicima. Sin Bozji deli ocev presto i slava vecnoga, samopostojeceg, nestvorenog, Onoga koji ima zivot nepozajmljen okruzuje i Njega.... Pred okupljenim stanovnicima neba Car je izjavio da niko, osim Hrista, Njegovog jedinorodnog Sina, ne moze potpuno prodreti u Njegove namere, i da je samo Njemu dodeljeno da izvrsuje silne savete Oceve volje. Sin Bozji je izvrsavao volju Ocevu prilikom stvaranja svih nebeskih vojski i jedino Njemu, pored Boga, pripada vernost i podanicka odanost svih.” (PP 36 eng.)

Ovde jasno pise da je Hristos primio slavu, snagu i sve ostalo, sto znaci i zivot od Oca. On nije Bice jednako samo po sebi sa Ocem, vec je bio podignut u taj polozaj.

"Medjutim, kada je Bog (prilikom stvaranja) rekao svom Sinu: "Da nacinimo covjeka..." Sotona je postao ljubomoran na Isusa" (EW 145).

Zar Bog nije konsutovao Svetog Duha prilikom stvaranja? Sotona je bio ljubomoran na Isusa ali ne na Svetoga Duha?

"Verni andjeli brzo su otisli kod Bozjeg Sina da bi mu kazali sto se desava medju andjelima. Nasli su Oca kako razgovara sa Svojim ljubljenim Sinom..." (SR 10).

"Tada sam videla dragog Isusa i na Njegovom licu zapazila sam izraz saosecanja i tuge. Ubrzo posle toga primetila sam da se priblizio neuporedivo blistavoj svetlosti koja okruzuje Oca. Moj andjeo pratilac rece: "On ima prisan razgovor sa Ocem". (EW 149).

“Hristos je nas primer. On je bio odmah posle Boga u nebeskim dvorovima. (Lett. 48, 1902).

“Gospod mi je pokazao da je Satana nekada bio jedan postovani andjeo neba, odmah posle Hrista. (SG vol. 1 17).


Ovde nam je pokazana nebeska hijerarhija. Prvi je Bog Otac, drugi je Hristos, a treci Satana. Gde je Sveti Duh?

"Samo Oca i Sina trebamo postovati (uzvisavati, obozavati - eng. "exalted") (YI July 7, 1898).

Zar Duha ne treba postovati i obozavati? Ovde ne pise "Oca i Sina trebamo postovati" nego "SAMO OCA I SINA...". Zapazimo, to je 1898 godina, godina kada je stampana "Ceznja vekova"

Citati koji dokazuju da je Isus bukvalno Bozji Sin ( ne samo u kontekstu Njegovog rodjenja u Vitlejemu):

"Bog je Otac Hristov, Hristos je Sin Bozji. Hristu je bio dat uzvisen polozaj. On je izjednacen sa Ocem.Svi savjeti Bozji bili su dostupni i Njegovom Sinu." (8T 269 eng)

"...jer Bog je toliko voleo svet, da je dao svoga jedinorodnoga Sina - ne sina stvorenog, kao sto su andjeli, ne sina posvojenog, kao sto su gresnici kojima je oprosteno, nego Sina rodjenog u obliku Oceve licnosti....(ST 30 mai, 1895).


"Vecni Otac, Nepromenljivi, dao je Svoga jedinorodnoga Sina, izvucenog iz Njegovih nedara, Onaj koji je nacinjen u oblicju Njegove licnosti, i poslao Ga je na zemlji da nam otkrije koliko On ljubi covecanstvo" (RH iuly 9, 1895).

"Najzad Kajafa podize svoju desnu ruku k nebu i obrati se Isusu: "Zaklinjem te zivijem Bogom da nam kazes jesi li ti Hristos, Sin Bozji?"
Na taj apel Hristos nije mogao ostati nem.... I jos vise od toga: bilo je pokrenuto pitanje Njegovog odnosa sa Ocem. (DA 706).

"Bog i Hristos su od samog pocetka znali za sotonino otpadnistvo... To je bila dobrovoljna zrtva. Isus je mogao ostati pored Oca... Ali je vise voleo da vrati skiptar u Oceve ruke... (DA 22. 23).

"Prije nego sto su bili postavljeni temeli sveta, Hristos, jedinorodni Bozji Sin, ponudio je sebe da bude Otkupitelj covecanstva...
Svojim utelotvorenjem On je dobio u novom smislu titulu "Sin Bozji. Kao Sin covecji On je postao Sin Bozji u jednom novom smislu. Tako On stoji u nasem svetu - Bozji Sin, ali ujedinjen rodjenjem sa covecjim rodom." (1SM 226, 227).

Iz ovih a i drugih citata, isto kao i iz Biblije, jasno je da je Hristos bio Sin Bozji prije Njegovog utelotvorenja. Doktrina trojstva kaze da to nije tako vec da je bio Njegov prijatelj.
Onda kako da objasnimo mesta gde sestra Vajt kaze da je Hristos bio sa Bogom od vecnih vremena?
2 Tim. 1, 9: "...koja nam je dana u Hristu Isusu prije vremena vjecnijeh".
Pavle kaze da nam je blagodat data prije vecnih vremena. Ako je postojao prije vremena, znaci da je vreme stvoreno i da ima pocetak. Ako je Hristos sve stvorio, onda znaci da je On stvorio vreme i naravno, On je prije vremena. Onda lako mozemo shvatiti kako je mogao da bude sa Bogom od vecnih vremena, a da ipak bude rodjen. On je rodjen prije vecnih vremena i kada je vreme pocelo da postoji, On je vec bio sa Bogom. Znam da je tesko shvatiti, ali to nam kaze Bozja rec.

Sveti Duh

"Potom rece Bog:"Da nacinimo covjeka po svojemu oblicju, kao sto smo mi..." 1Moj. 1, 26
"U pocetku covek je bio stvoren po Bozjem oblicju, ne samo po karakteru, nego i po obliku i izgledu" (GC 645).
Mi smo stvoreni po Bozjem oblicju. Pismo nam kaze da smo nacinjeni od tela i duha (Pr. 12, 7; Jak. 2, 26; 1 Kor. 5, 5; Dela 7, 59...). Da li to znaci da je i Bog telo i duh. Sta kaze Bozja rec?
"I ozgo na onom nebu ... bijase kao presto... i na prijestolu bijase po oblicju kao covjek". (Ez. 1, 26).
"Gledah dokle se postavise prestoli , i starac sjede .... "(Dan. 7, 9).
Bog je na Svom prestolu u svemiru. Dalje, Pismo nam kaze:
"Eto, nebo i nebesa nad nebesima ne mogu Te obuhvatiti, a kamoli ovaj dom sto ga sazidah'". (1Car. 8, 27).
Znaci Bog je prisutan u celom svemiru. Kako?
"Kuda bih otisao od Duha Tvojega i od lica tvojega kuda bih utekao?" (Ps. 139, 7).

"Zemlja bese bez oblicja i pusta... i Duh Bozji dizase se nad vodom". (1Moj. 1, 2).

Ellen White:
"Biblija nam ne prikazuje Boga na Njegovom svetom i uzvisenom prestolu u stanju neaktivnosti, u cutanju i povucenosti; vec okruzenog sa deset puta deset tisuci i deset tisuca puta deset tisuca svetih bica, koja spremno cekaju da izvrse Njegovu volju. Posredstvom ovih vesnika On aktivno i neprekidno odrzava vezu sa svakim podanikom Svoga carstva. Posredstvom Duha Svetoga On je prisutan svuda i na svakom mestu. Delovanjem Svoga Duha i svojih andjela On ne prestaje da sluzi potrebama sinova ljudskih." (MH 417).


Bog Otac je sveprisutan preko Svetoga Duha. Ako je Duh druga osoba, onda Otac nije sveprisutan sam po sebi. Vise od toga. Bozja Rec kaze: "Duh Bozji stvorio me je i dah Svemogucega dao mi je zivot". (Jov 33, 4). Ako je Duh druga osoba, onda Otac nije svemoguc sam po sebi. Dalje, doktrina o trojstvu kaze da su sve tri osobe sveprisutne. Onda na zemlji danas su i Otac, i Sin i Sveti Duh. Zasto onda samo Sveti Duh radi sa ljudima?
Ko je Sveti Duh?
"A nama je Bog otkrio Duhom Svojijem, jer Duh sve ispituje, i dubine Bozje. Jer ko od ljudi zna sta je u covjeku osim duha covjecega koji zivi u nemu? Tako i u Bogu sto je niko ne zna osim Duha Bozjega. A mi ne primismo duha ovoga sveta, nego DUHA KOJI JE IZ BOGA, da znamo sto nam je darovano od Boga". (1Kor. 2, 10-12).


Verujem da niko ne veruje da je covecji duh druga osoba a ne sam covek. Dalje, Duh prorostva nam kaze da i Sotona ima duha:
"Svedocim vam da ovi fanaticki pokreti... su nadahnuti od duha Sotone," (Lett. 132,1900). Sigurno ne verujete da je sotonin duh neko drugo bice. Onda kako mozete verovati da je Duh Bozji drugo bice a ne manifestacija samoga Boga.

Dalje, Otac i Sin imaju isti duh.
"Na kraju, poznajemo bozansko jedinstvo izmedju Oca i Sina po tome sto oba poseduju istoga Duha. Pavle... kaze:"A vi nijeste u tijelu, nego u duhu; jer Duh Bozji u vama zivi. Ako ko nema Duha Hristova, on nije Njegov" (Rim. 8, 9). Ovde vidimo da je Sveti Duh kako Duh Bozji, tako i Duh Hristov" (Waggoner, "Christ and His Righteousness" 27.28).

Vise dokaza:
"I sad proslavi Ti Mene, Oce, u Tebe Samoga slavom koju imadoh u Tebe prije nego svijet postade" (Jov. 17, 5).
"I slavu koju si Mi dao Ja dadoh njima, da budu jedno kao Mi sto smo jedno" (Jov. 17, 22).
"Isus je zeleo da im utisne misao da u davanju Svoga Svetoga Duha On im je dao slavu koju je Bog dao Njemu, kako bi On i Njegov narod bili jedno u Bogu. (Ellen White, ST October 3, 1892).

Citati gde nedostaje Sveti Duh:
" Posle njegovog pada, Bog komunicira sa covekom samo preko Hrista i andjela" (ST January 30 1879).

"Mladici, vi ne smete svojim studijama zrtvovati svoje vecno dobro... Vasa imena ce se pokazati u jadnoj svetlosti svetima, uzvisenim andjelima i Tvorcu sveta i Hrista, Caru neba... da ce se Otac, Njegov Sin, vas branitelj i sveti andjeli stideti da vas prime kao decu Bozju." (3T 224).

"Sam Bog i Hristos i andjeli ucestvuju u pruzanju pomoci nevoljnima..." (COL 373).


"Kako se Bog, Hristos i andjeli raduju kada se jedan gresnik pokaje" (RH anuary 2, 1879).

Ne, Isus nije stvoreno bice, On je rodjeno bice.
"Vecni Otac, Nepromenljivi, dao je Svoga jedinorodnoga Sina, izvucenog iz Njegovih nedara, Onaj koji je nacinjen u oblicju Njegove licnosti, i poslao Ga je na zemlji da nam otkrije koliko On ljubi covecanstvo" (RH iuly 9, 1895).

Druga Korincanima 13:13: ''Blagodat Gospoda nasega Isusa Hrista i ljubav Boga i Oca i zajednica Svetoga Duha sa svima vama. Amin.''

Hajde da dobro razmotrimo ovaj stih. Koliko puta se spominje rec Bog? Jednom, i to za jednu jedinu osobu, Oca. Ne kaze Boga nasega Isusa Hrista i Boga Svetoga Duha. Dalje, ne kaze zajednica sa Svetim Duhom, nego zajednica Svetoga Duha. Uporedimo sada sa 1 Jov. 1, 3:
"...a nasa zajednica je s Ocem i sa Sinom Njegovijem Isusom Hristom."
Duh prorostva:
"Savle je ceznuo za potpunim skladom i zajednicom s Ocem i Sinom, i zeleci od sveg srca.... (AA 119 eng.).
"Tamo Bozji narod ima preimucstvo da stoji u direktnom zajednistvu sa Ocem i Sinom." (FLB 363; GC 676).
"Njegova (govori se o propovedniku) zajednica je sa Ocem i Sinom." (GW 23). Ima ih vise, ali nigde ne kaze da imamo zajednicu sa Svetim Duhom.

Znaci, nasa zajednica je s Ocem i Sinom, a ne i sa Svetim Duhom. Stih iz Korincanima nam kazuje kako se ostvaruje ta zajednica: preko Svetoga Duha.

"Mi smo krsteni u ime Oca, Sina i Svetoga Duha (Mat. 28, 19). Sa time mi izlazemo svoju veru u jednog jedinog istinitog Boga, u posredovanja Njegovog Sina i u uticaju Svetoga Duha" (Uriah Smith, Uriah Smith, 1858, The Bible Students Assistant, pages 21, 22).

Znam da ce neki reci da pioniri nisu kriterium za nas i slazem se stime, ali procitajmo sta kaze Ellen White o njihovim spisima:
"Bog mi je dao svetlost u vezi sa nasim casopisima. Kakva svetlost? - On je rekao da mrtvi treba da govore. Kako? U nasem radu trebamo da ponavljamo reci pionira, koji su znali sta to znaci da trazis istinu kao sakriveno blago i koji su se trudili da postave temelj nasem radu. Oni su napredovali korak za korakom uticajem Svetoga Duha. Jedan za drugim oni odlaze na odmor. Rec koja mi je bila data jeste: "Dozvolite ono sto su napisali ovi ljudi u proslosti da bude ponovo odstampano". ..
Prije neko vreme uzela sam jedan primerak iz casopisa "Bible Echo. Videla sam jedan clanak od staresine Haskela i jednog od staresine Cotlisa. Kada sam ostavila casopis rekla sam: "Ovi clanci bi trebalo ponovo stampati. U njima je svetlost. Ljudi su govorili onako kako su bili nauceni od Svetoga Duha".
Ucinite tako kako bi ove istine koje su temeo nase vere bile iznete pred narod.

Neki ce se udaljiti od vere slusajuci zavodljive duhove i djavolske nauke.... (EGW RH, May 5, 1905).

Dalje kako treba da verujemo u ono sto pise? Evo sta kaze sestra Vajt:

“Istine najjasnije otkrivene u Bibliji uvijene su u sumnju i tamu zahvaljujuci tumacenjem ucenih ljudi koji, gradeci se da imaju veliku mudrost uce da Sveto Pismo ima misticno i duhovno tajanstveno znacenje koje upotrebljenim jezikom i stilom nije jasno izrazeno. Ovi ljudi su lazni ucitelji. Takvima Hristos je rekao: “Ne znate ni pisma ni sile Bozje” (Mar. 12, 24). Jezik Biblije treba da se tumaci prema njegovom ocevidnom znacenju, osim ako je upotrebljen neki simbol ili stilska figura. Hristos je dao obecanje: “Ko hoce Njegovu volju tvoriti, razumece je li ova nauka je od Boga” (Jov. 1, 17). Kad bi ljudi bili spremni da Bibliju prihvate onako kako citaju i kad ne bi bilo laznih ucitelja da zavode i zbunjuju njihove misli, izvrsilo bi se delo kojim bi se andjeli radovali a hiljade onih koji sada lutaju u mraku zabluda, dosli bi u Hristovo stado.” (GC 598).

Da li je Jovan 3, 16 simbol ili stilska figura?

"...jer Bog je toliko voleo svet, da je dao svoga jedinorodnoga Sina - ne sina stvorenog, kao sto su andjeli, ne sina posvojenog, kao sto su gresnici kojima je oprosteno, nego Sina rodjenog u obliku Oceve licnosti....(ST 30 mai, 1895).

Zato, istina jeste da je rodjen, a ne stvoren Sin. On je nasledio jedno ime koje je “preslavnije” od imena andjela. On je “sin u domu svojemu” (Evr. 1, 4; 3, 6). I, zato sto je On jedinorodni Bozji Sin, On je iz same Bozje sustine i prirode i rodjenjem poseduje sve bozanske osobine, jer je bila Oceva volja da Njegov Sin bude tacna slika Njegove licnosti, sjajnost Njegove slave (Evr. 1,3) i da bude ispunjen svom bozanskom puninom (Kol. 2, 9. Tako, On ima zivot u Sebi. On poseduje besmrtnost i moze je dati i drugima. U njemu je zivot i ne moze biti uzet od Njega...

"Doktrina o Bogu jeste temeo hriscanske teologije, jer Bog je povezan sa svemu i sve je povezano s Njim. Ova doktrina odredjuje put kojim teolozi shvataju i formulisu ceo korpus hriscanskih verovanja. (The Handbook of SDA Theology, 105).

"Tajna trojstva jeste centralna doktrina katolicke vere. Na nju se nadogradjuju sva ostala ucenja crkve." (Handbook for Today's Catholic, 16).

Mala pomoc, citati prvo poglavlje patrijarsi i Proroci, 29-to poglavlje Velika Borba “Poreklo zla” a i u ostalim knjigama Duha prorostva koja govore o ovoj temi.

Neka je blagosloven nas Otac nebeski sto je dao Svoga Jedinorodnoga Sina za nas gresne ljude da se mozemo izbaviti iz ovoga ponora greha, tuge i muke i biti sa Njime vecno.

Hvala mu vecno za Njegovog Svetoga Duha kroz kojeg nas vodi u sigurne luke neba.